Mazot Kaç Derecede Donar? Donmaması İçin Ne Yapılmalı?

Mazot Kaç Derecede Donar?

Mazotun donma derecesi kullanılan mazotun türüne göre değişiklik gösterir. Standart yazlık mazot genellikle 0°C ile -5°C arasında donar. Kışlık mazot ise daha düşük sıcaklıklara dayanabilir ve yaklaşık -15°C ile -20°C arasında donabilir. Donma derecesi, mazotun içeriğindeki parafin miktarına bağlıdır; parafin, düşük sıcaklıklarda katılaşarak mazotun akışkanlığını engeller.

Mazot Donarsa Ne Olur? 

Mazot donduğunda, yakıt sistemi tıkanabilir ve aracın çalışması zorlaşabilir veya tamamen durabilir. Donmuş mazot, yakıt pompasına ve filtresine zarar verebilir. Bu durumda motor çalışmaz ve aracınızı hareket ettiremezsiniz.

Mazot Dondu Ne Yapmalıyım? 

Mazotun donma durumunda öncelikle aracınızı olduğundan daha sıcak bir ortama çekerek bekletmeniz gerekir. Eğer beklemek için vaktiniz yoksa en yakın istasyondan mazot edinebilir ve mazot ısıtılarak depoya dökülebilir. 

Yakıt filtresini değiştirmek bir başka çözüm yoludur. Donmuş mazot filtrede tıkanmaya neden olmuş olabilir. Yeni bir filtre takmanız gerekebilir.

Dizel araçlarda aracı çalıştırmadan önce kontağı birkaç kez açıp kapatmak kızdırma bujilerinin mazotu yanabilecek seviyeye getirmesine yardımcı olacaktır. 

Mazot Donmaması İçin Ne Yapılmalı? 

Mazot Donmaması için Ne Yapılmalı

Mazot donması dikkat edilmediği takdirde hem sıfır hem de ikinci el araç sahiplerinin kış aylarında karşılaşabileceği sorunlar arasındadır. Mazot donmaması için yapılması ve dikkat edilmesi gereken temel işlemler bulunur. Aşağıdaki konulara dikkat edildiği zaman mazot donması engellenebilir. 

  • Öncelikle soğuk iklimlerde yaşayan insanların benzinli araç tercih etmesi önerilir, benzinli araçların dizel araçlara kıyasla daha stabil kaldığı bilinmektedir. Dizel araç sahipleri soğuk kış günlerinde araçlarını kapalı alanda park etmeli, motoru aşırı soğuğa maruz bırakmayacak şekilde önlem almalıdır.
  • Antifriz katkı maddesi kullanarak donma derecesini düşürebilir ve olası donmaları engelleyebilirsiniz. 
  • Depoyu daima tam doldurmak donma riskini azaltan faktörler arasında değerlendirilebilir. Depoyu tam doldurarak mazotun yoğunlaşmasını ve donmasını önleyebilirsiniz.
  • Çok soğuk bölgelerde yaşayan kullanıcılar ısıtmalı depo kullanabilirler. Bu sayede mazotun donma riski azaltılmış olur. 

Benzin ve LPG Kaç Derecede Donar? 

Benzin: Benzin, mazota göre çok daha düşük sıcaklıklarda donar. Genellikle -45°C ile -60°C arasında donma eğilimi gösterir. Türkiye'deki hava şartlarında benzin donması pek görülmez.

LPG: LPG'nin donma sıcaklığı, -187°C gibi çok düşük bir değerdir. Bu nedenle günlük kullanımda LPG'nin donması mümkün değildir. Ancak, LPG basınç kaybı nedeniyle sıvılaşabilir.

Mazot Donması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Mazot donması araca zarar verir mi? 

Evet, donmuş mazot aracın yakıt sistemine zarar verebilir. Özellikle yakıt pompası ve filtresi, donmuş mazot nedeniyle tıkanabilir veya işlevini yitirebilir.

Mazotun donduğu nasıl anlaşılır? 

Mazotun donduğu, motorun zor çalışmasından veya hiç çalışmamasından anlaşılabilir. Ayrıca yakıt filtresinde tıkanma ve yakıt hatlarında donma belirtileri görülebilir.

Soğuk havalarda alacağınız basit önlemlerle mazot donmasının önüne geçebilir, aracınızı güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Unutmayın, tedbir almak her zaman müdahale etmekten daha kolaydır. Ayrıca kış aylarında araç lastiği ile ilgili soru işaretleriniz varsa kış lastiği uygulaması hakkındaki detaylı yazımızı okuyabilirsiniz. Kış aylarında güvenli sürüşler dileriz!